måndag 21 maj 2012

Stolen Children

Jag var den 27:e April med min klass i Stockholm och jag ska nu skriva ett om det som berörde mig mest. Det vill säga bildjournalisten Marcus Bleasdales utställning ”Stolen Children” på Fotografiska.

Bleasdale har skildrat livet för de barnsoldater som lyckats fly från den rebelliska armen i Kongo Kinshasa, LRA, eller ”The Lords resistance army” som den heter. Armen styrs med hjärnhand av Kony, en känd och brutal rebelledare i Afrika som stjäl barn från små byar och tvingar dem att slåss för honom i hans arme. Barnen, som ofta är mellan nio och femton år, kidnappas och blir tvingade att mörda sina närmaste, ofta föräldrarna, som en slags initiation i LRA.

 Att se de fantastiska porträtten på barnen och att sedan läsa deras fruktansvärda historier som fanns bredvid tog verkligen andan ur mig. Jag undrade hur någon kunde göra så här, och mot barn dessutom! Utställningen rörde verkligen upp djupa känslor inom mig.

 En av historierna som verkligen lämnade ett avtryck hos mig var en av Kony’s personliga fruars historier. Flickan var bara fjorton år då hon blev bortrövad och given till Kony. En dag då hon lagade mat åt honom råkade hon bränna maten och anklagades då för att ha försökt förgifta Kony. Som straff skulle hon då stå inför rätta inför Kony själv, då hon säkerligen skulle bli dömd till döden. Natten innan rättegången lyckades hon, helt naken, att fly. Mitt ute i ingenstans hittade flickan en tvååring som grinade och letade efter sin mamma. Hon tog hand om det lilla barnet då mamman inte syntes till och lyckades efter en tid ta sig till en by där hon fick härbärge.

 För övrigt var bilderna i sig själva otroligt bra ljussatt och väldigt bra vinklar. Han lyckades verkligen fånga personen på bilden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar